Gashaarden op Biogas

Biogashaarden

Gas, u kunt er mee koken en zelf uw auto op laten rijden, maar wij gebruiken gas toch het liefst om een haard mee te stoken. Je hebt gas in diverse soorten. In Nederland wordt momenteel vooral gebruik gemaakt van wat men “G-gas” noemt. Dit refereert naar gas afkomstig uit Groningen. Nu de winning van aardgas in Nederland steeds verder onder druk komt te staan wordt uitgekeken naar alternatieven. Binnen de wereld van de gashaarden wordt in dit geval vooral gekeken naar biogas, butaangas en propaan. In het komende artikel worden deze drie typen gas kort en bondig onder de loep genomen.

Biogas

Gas wat wordt gewonnen uit biomassa noemt ment biogas. Bestandsdelen als mest, huisvuil en rioolslib worden doormiddel van vergisting omgezet tot een gas wat vooral bestaat uit methaan en koolstofdioxide. In de volksmond is dit type gas beter bekend als “groen gas”. Methaan in het bijzonder wordt gekenmerkt door zeer gunstige verbrandingseigenschappen. Biogas wordt in Nederland sinds de opkomst van certificering van groen gas in toenemende mate opgewekt en toegepast in het aardgasnet.

Butaan

Bij het winnen van aardgas en het raffineren van aardolie ontstaat butaan. Het wordt in dit geval vooral gezien als een bijproduct. Voorheen werd butaan afgefakkeld, inmiddels wordt het ook gebruikt als brandstof. Over het algemeen wordt butaan verkocht in losse flessen. Helaas in butaan niet geschikt voor omstandigheden waarbij de omgevingstemperatuur zakt tot beneden de 5⁰C. Dit komt doordat butaan vloeibaar wordt bij -0,5⁰C.

Propaan

Net als butaan is propaan een bijproduct, maar in tegenstelling tot butaan is propaan wel geschikt wanneer de omgevingstemperatuur zakt tot beneden de 5⁰C. Propaan is namelijk bruikbaar als gas tot een temperatuur van -42⁰C. Dit maakt propaan uitermate geschikt om op te slaan in grote gastanks. Het is dan ook daarom dat de meerderheid van de gasflessen in Nederland worden gevuld met propaan. Propaan wordt door veel producenten van kachels en haarden gezien als dé vervanger van het regulieren aardgas. Er zijn daarom ook steeds meer gashaarden te koop welke ook gestookt kunnen worden op propaan.               

Ook een gashaard of gaskachel op biobrandstof kan helemaal naar wens worden geplaatst. U kunt kiezen voor een gashaard met een klassiek uiterlijk of een moderne strakke inbouw gashaard. In het assortiment bevinden zich diverse soorten gashaarden. Voor elke smaak heeft Boxman | Van Wijk een gashaard in haar assortiment. Neem een kijkje op de maatwerkpagina voor de vele mogelijkheden in materiaal en haarden. Graag geven wij vrijblijvend advies over welke gashaard het beste bij uw woonsituatie zou kunnen passen.

Benieuwd naar de keuzemogelijkheden voor in uw woning? Kom langs in onze showroom op de Binnendamseweg 26a in Giessenburg of neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten.

Ons Aanbod

Gashaarden

Gashaarden

Gashaarden

Gashaarden

Bekijk meer Gashaarden in ons assortiment