Tips voor onderhoud aan uw gashaard.

Wij krijgen vaak vragen over het onderhouden van gashaarden. Met dit stukje tekst hopen we duidelijkheid te verschaffen en te zorgen dat u het eerste onderhoud zelf kunt uitvoeren. Heeft u vragen of wilt u het onderhoud niet zelf doen? neem dan contact met ons op!

Na een zachte herfst komt de winter vaak snel opgang, December met al zijn feestdagen is natuurlijk het perfecte moment om knus voor een vuurtje te zitten. Maar is uw gashaard dan wel winterklaar? Voor elke gashaard is onderhoud belangrijk. U kunt zichzelf afvragen waarom is dit belangrijk en hoe doe ik dit onderhoud?

Waarom onderhoud belangrijk is:

  • Het garandeerd het veilig gebruik van uw gashaard
  • Uw haard gaat langer mee
  • U loopt minder kans op storingen
  • Wat leidt tot onbezorgd (blijven) genieten van een sfeervol haardvuur uit uw gashaard.

Wij raden u aan om jaarlijks uw haard te laten onderhouden door een vakman.
Bij het doen van onderhoud aan uw gashaard(en) zijn de volgende punten belangrijk:

  • Uw gashaard heeft een waakvlam die altijd goed moet kunnen blijven branden. Het is dan ook van belang dat dit niet vies of vervuild is. Via de gasleiding of door kalkafzetting kan vuil rond de waakvlam komen waardoor de haard niet goed meer ontsteekt of na snel weer uit gaat. Kijk ook of de thermokoppel/oxypilot nog in goede staat is.
  • Als er op de houtstammen een lichte roetaanslag zit, moet dit met een stofzuiger voorzichtig weg gezogen worden. De overdruk beveiliging wordt getest door er licht tegen te duwen. De klep moet enkele centimeters omlaag kunnen bewegen en mag niet geblokkeerd zijn.
  • Na het reinigen en controleren van de brander worden de houtstammen en embers teruggeplaatst volgens de voorschriften. Dit doet onze monteur met veel zorg, zodat u weer kunt genieten van een mooi vuurtje uit uw gashaard en om te voorkomen dat uw haard gaan roesten en de ruit zwart wordt.
  • Vergeet ook niet de batterijen in de ontvanger van de afstandsbediening te verwisselen, de blokbatterij in de handzender moeten eens in de vijf jaar verwisseld worden.
  • De kalkaanslag van de ruit en eventuele zwart keramische spiegels verwijderen door deze te polijsten tot deze weer schoon is.
  • Bij terugplaatsing van de ruit, moet het koord dat zorgt voor een goede afsluiting van de haard gecontroleerd worden.

Na dit onderhoud kunt u weer jaar veilig en onbezorgd genieten van uw een mooi vuurtje uit uw gashaard. Veel stookplezier deze winter!

Bron: Interfocos